Nasza współpraca z firmą Expressbeton…
Nasza współpraca z firmą Expressbeton ApS rozpoczęła się w kwietniu 2025 roku. Problem dotyczył zewnętrznego tarasu na dachu, który delikatnie przepuszczał wodę. Firma podjęła się jego uszczelnienia.
Pierwsza wycena opiewała na 50 000 DKK, jednak na późniejszym etapie koszt prac wzrósł do 90 000 DKK. Przed rozpoczęciem prac zażądano wpłaty 50% zaliczki – zapłaciłam. Po wykonaniu pierwszego etapu musiałam uiścić kolejną ratę, ponieważ firma odmówiła kontynuowania prac bez kolejnej płatności.
Po drugiej wizycie sytuacja znacznie się pogorszyła – woda zaczęła lać się po parapetach do wnętrza domu. Nagrywałam filmy i przesyłałam zdjęcia jako dokumentację. Firma przyjeżdżała łącznie 7 razy w celu dokonania poprawek, jednak za każdym razem problem nie tylko nie został rozwiązany, ale ulegał pogorszeniu. Każda wizyta kończyła się zapewnieniami, że sytuacja zostanie naprawiona.
We wrześniu sytuacja stała się dramatyczna – tynki zaczęły odpadać z sufitów i ścian, podłogi zostały zalane wodą, a część mebli nadawała się do wyrzucenia z powodu zniszczenia. Pomieszczenia pod tarasem zostały całkowicie wyłączone z użytkowania. Pojawiła się wilgoć i grzyb.
W obawie przed jesienią i zimą samodzielnie weszliśmy na taras, aby sprawdzić wykonanie prac. Papa nie była prawidłowo zgrzana – całe rolki można było zwijać ręcznie. Pod papą stała woda, beton wylany na papę był mokry, a ściany były oblepione lepikiem i pochlapane. Papa była przytwierdzona wkrętami, co budziło nasze poważne wątpliwości co do prawidłowości wykonania izolacji.
Firma nie poczuwała się do odpowiedzialności za powstałe szkody. Dodatkowo Pan Krzysztof poinformował mnie, że w przypadku upublicznienia informacji o sprawie zgłosi sprawę na policję.
Efekt prac tej firmy to ogromne straty finansowe, zniszczenia w domu oraz wielomiesięczny stres.
Zdecydowanie nie polecam współpracy z tą firmą i zalecam zachowanie szczególnej ostrożności.