Wij hebben helaas een zeer negatieve…
Wij hebben helaas een zeer negatieve ervaring met B.V. Aannemingsbedrijf J.Th. Kuin bij de bouw van onze nieuwbouwwoning in Skoatterwâld in Heerenveen.
In onze aannemingsovereenkomst was een bouwtermijn van **360 werkbare werkdagen** afgesproken. Tijdens de bouw ontstond steeds meer discussie over de voortgang, planning en uiteindelijke opleverdatum. De woning is uiteindelijk op **4 juni 2026** opgeleverd.
Wat wij vooral teleurstellend vinden, is de manier waarop de bouwtijd is geadministreerd en onderbouwd. Over de werkbare en onwerkbare dagen is uiteindelijk een arbitrageprocedure gevoerd. In het vonnis is letterlijk vastgesteld dat Kuin het **onwerkbare weer tijdens de uitvoering niet had geadministreerd**.
Wij hebben daardoor zelf een omvangrijk dossier moeten opbouwen met weergegevens, foto’s, dronebeelden, informatie uit het kopersportaal en een beoordeling per opgevoerde onwerkbare dag. Naar onze mening mag je van een professionele aannemer verwachten dat zulke essentiële gegevens tijdens de bouw zorgvuldig worden bijgehouden.
Ook over de **nutsvoorzieningen** hebben wij meerdere keren gevraagd om onderliggende stukken, zoals aanvraagdatum, planning en correspondentie. De benodigde informatie bevond zich voornamelijk bij Kuin, maar wij hebben hierover naar onze mening onvoldoende transparantie gekregen.
Voor ons gezin had de vertraging grote gevolgen. Onze bestaande woning was verkocht, wij hadden twee jonge kinderen en mijn partner was tijdens deze periode hoogzwanger. Uiteindelijk hebben wij voor hetzelfde bouwtijdgeschil zelfs **twee spoedprocedures bij de Raad van Arbitrage** moeten voeren.
In het tweede vonnis werd uiteindelijk aansluiting gezocht bij de Woningborg-voetnoot dat een jaar gemiddeld **180 werkbare werkdagen** telt. Woningborg heeft ons later schriftelijk meegedeeld dat deze voetnoot al uit **1992** dateert, waarschijnlijk oorspronkelijk slechts als indicatie van kalenderbouwtijd was bedoeld en dat geen nadere informatie beschikbaar is over het “hoe en waarom” van die 180 dagen.
Tegen het vonnis is hoger beroep ingesteld, dus het geschil is nog niet definitief beslist.
Onze kritiek gaat echter vooral over de **planning, communicatie, transparantie en administratie**. Een nieuwbouwwoning is voor consumenten een enorme aankoop. Dan mag je verwachten dat belangrijke gegevens controleerbaar worden bijgehouden en vragen van kopers met onderliggende stukken worden beantwoord.
Wij zijn blij dat de woning uiteindelijk is opgeleverd, maar op basis van onze ervaring kunnen wij Kuin helaas niet aanbevelen.