La empresa ha respondido
Jestem bardzo zadowolony z wycieczki kupionej przez Travelplanet.pl. Proces rezerwacji przebiegł sprawnie i bezproblemowo – wszystko było jasno opisane i zgodne z ofertą przedstawioną na stronie. Otrz... Ver más
Ha contestado el 26% de las opiniones negativas
Suele responder en menos de 2 semanas
Así usa esta empresa Trustpilot
Descubre cómo se obtienen, puntúan y moderan sus opiniones y valoraciones.
Zamówiliśmy wycieczkę rano a wieczorem Okazało się, że trzeba dopłacić ok 200 zł do całej kwoty, ponieważ podobno "nie ma wycieczki u operatora niemieckiego ale jest u innego i dlatego cena rezerwacji uległa zmianie" zrezygnowałam z wycieczki i ciekawe czy otrzymam zwrot pieniędzy . Ktoś miał taką sytuację ostatnio?

Respuesta de Travelplanet.pl
Mimo wcześniejszego anulowania rezerwacji pobrali prawie całkowitą kwotę zaliczki.Wczesniej twierdzili że pobiorą tylko 1/3 sumy,w mojej a także innych jak tu widzę na opiniach ocenie jest to najgorszy pośrednik w rezerwacji jakichkolwiek wycieczek.Omijajcie tą agencje szerokim łukiem jak nie chcecie mieć problemów.

Respuesta de Travelplanet.pl
Nie polecam, płatność na 6-7 tysięcy przyjęli z łatwością ale w drugą stronę już nie, byłem jakiś czas temu stratny właśnie tyle pieniędzy, bardzo ważne informacje są małym druczkiem na końcu i bardzo trzeba uważać gdzie sie rezerwuje bilet aby nie okazało się że nie można lecieć wcale
W tamtym roku w styczniu kupiłem wczasy na sierpień dla mnie i rodziny . Głównym organizatorem było jakieś biuro niemieckie. Na miesiąc przed wylotem dostałem informację .że moje loty z Wrocławia są odwołane i proponują mi wylot z Katowic ale muszę zapłacić prawie 300 euro . Wylot był odwołany nie z mojej winy i zamiast mi dopłacić to biuro chciało ode mnie te pieniądze . Jako duży pośrednik jak Travelplanet powinni chociaż dać od siebie jakiś voucher na wykorzystanie u nich za kłopoty. Uniosłem się honorem z wycieczki zrezygnowałem dostałem zwrot pieniędzy i to tyle . Więcej przez travelplanet nic nie kupię .

Respuesta de Travelplanet.pl
Zarezerwowałem wycieczkę last minute do Marsa Alam, wpłaciłem pieniądze. Po tygodniu, gdy już urlop miałem "zaklepany", a do wylotu zostały dni otrzymałem meila (nawet nikt nie zadzwonił), że miejsca w wybranym hotelu wcześniej zostały wyprzedane i muszą mi odwołać wczasy. Zaproponowali zwrot pieniędzy lub inne hotele w niby dobrych pieniądzach (oczywiście ceny były takie same jakie proponowali na swojej stronie). W związku z zaistniałą sytuacją straciłem tylko urlop i wziąłem z ich oferty pierwsza lepsza wycieczkę tydzień później. Bez słowa przepraszamy, bez kontaktu, bez jakiegoś rabatu... Przy drugim podejściu już wszystko poszło okej, jednak niesmak pozostał. Nauczony doświadczeniem teraz wybrałbym zakup wycieczki bezpośrednio w biurze

Respuesta de Travelplanet.pl
Beznadziejne biuro, omijać szerokim łukiem. Anulowałem wycieczkę do Tunezji i nie mogę odzyskać zaliczki którą musiałem wpłacić i którą biuro według zapisów umowy miało zwrócić w ciągu 72 godzin. Owe godziny zmieniły się już nie tylko w dni, ale i w tygodnie, a poszczególni konsultanci tylko zwodzą, nie oferując żadnej konkretnej pomocy w załatwieniu tak zdawałoby się łatwej i prostej operacji która mnie zajęła dosłownie pół minuty. Zamierzam zgłosić tę postawę instytucjom nadzoru takim jak Inspekcja Handlowa i Federacja Konsumentów. Nadmieniam, że działanie to podlega pod art 284 kk mówiący o przywłaszczeniu.
P.S. W odpowiedzi na zapytanie ze strony travelplanet podaję nr rezerwacji 10265978. Mam nadzieję, że to pozwoli w końcu ruszyć moją sprawę do przodu.

Respuesta de Travelplanet.pl
Dzień przed wylotem otrzymałem e- naila z informaciami do lotu i hotelu zauważyłem, że brakuje papierów dla mojej żony. Po telefonie do travel niestety okazało się, że moja żona nie poleci zapomnieli dopisać do listy uczestników wviazdu.Poleciałem z synem do Hurgady, żona wkurzona na maksa ,całość kosztów wycieczki zapłaciłem miesiąc wcześniej, a na dwa tygodnie przed wylotem, otrzymałem potwierdzenie, że wszystkie trzy osoby lecą. Banda nieudaczników.

Respuesta de Travelplanet.pl
Pani sprzedała mi wycieczkę widmo.Koszmar. Czekam na zwtot pieniędzy. Nigdy więcej. Szerokim łukiem omijać to biuro.

1. Błędne informacje dotyczące wymiarów bagażu podręcznego:
Największe rozczarowanie i stres związany był z podaniem przez Państwa biuro błędnych wymiarów bagażu podręcznego. Co istotne, specjalnie w oparciu o tę informację zakupiliśmy nową walizkę. Po otrzymaniu pierwszego maila z niestandardowymi wymiarami, dla pewności skierowaliśmy zapytanie o ponowną weryfikację wielkości bagażu. W odpowiedzi Pani Żaneta zapewniła nas, że podane wymiary są jedyne i poprawne. Niestety, na dzień przed wylotem okazało się, że są one błędne.
Niezwłocznie skontaktowaliśmy się telefonicznie z Państwa biurem. Rozmowę odebrała niezadowolona konsultantka, która po krótkiej weryfikacji stwierdziła, że Pani Żaneta "jasno napisała wymiary w mailu". Zwracając uwagę na sprzeczne informacje uzyskane od linii, którą lecieliśmy poprosiłam o dokładniejszą weryfikację. Konsultantka, z wyraźnym westchnieniem, poinformowała, że zaraz wróci z odpowiedzią. Po kilku minutach przekazała nam, że podane przez biuro wymiary są istotnie nieprawidłowe, ale zasugerowała, abyśmy "lecieli z tym bagażem, bo i tak nikt tego nie mierzy". Takie podejście uważamy za niedopuszczalne i urągające profesjonalizmowi. Każdy, kto podróżuje samolotem, wie, że linie lotnicze potrafią bardzo szczegółowo skontrolować wymiary bagażu podręcznego.
Na koniec konsultantka poinformowała nas, że w razie konieczności dopłaty za bagaż możemy złożyć reklamację. Uważamy, że Państwa biuro nie powinno narażać klientów na dodatkowe koszty wynikające z własnych błędów. W wyniku Państwa niedopatrzenia ponieśliśmy niepotrzebne wydatki na: a) zakup nowej walizki, specjalnie dostosowanej do podanych przez Państwa biuro wymiarów, b) potencjalne dopłaty za bagaż na lotnisku, które mogły sięgnąć kilkudziesięciu euro.
Kolejną, po prostu bardzo mocno nieprofesjonalną kwestią był brak odprawy biletów lotniczych i na domiar tego wysłanie ich na kilkanaście godzin przed lotem. Po otrzymaniu biletów drogą mailową natychmiast skontaktowaliśmy się z Państwa infolinią, gdzie zostaliśmy poinformowani, że są to "całe bilety" i możemy udać się z nimi bezpośrednio do bramek. Informacja ta była nieprawdziwa. W pliku PDF czy w mailu również nie było zawarte nic co wskazywałoby, że warto się odprawić. Bilety, które nie zostały odprawione, wymagają odprawy online (zwykle od 72 do 24 godzin przed wylotem) lub na lotnisku, co wiąże się z długim czasem oczekiwania.
Z powodu późnego przesłania biletów byliśmy zmuszeni dokonać odprawy na lotnisku, co kosztowało nas ponad godzinę stania w kolejce. Na szczęście nie było dużego tłoku, inaczej moglibyśmy przegapić lot.
2. Zmiana czasu lotu bez powiadomienia:
Kilka dni po wpłaceniu zaliczki czas naszego lotu uległ zmianie z 11 godzin na 43 godziny. Co więcej, nie zostaliśmy o tym fakcie poinformowani drogą mailową ani telefoniczną. O zmianie dowiedzieliśmy się jedynie dzięki rutynowemu sprawdzaniu oferty. Po interwencji telefonicznej na infolinii udało się wyjaśnić sytuację i przywrócić poprzednią ofertę. Niemniej jednak brak powiadomienia o tak znaczącej zmianie uważamy za poważne naruszenie standardów obsługi klienta.
3. Zmiana planowanej przesiadki bez uprzedzenia:
W dniu wylotu, podczas odprawy na lotnisku, okazało się, że zamiast międzylądowania w Dubaju mamy przesiadkę. O tej zmianie również nie zostaliśmy wcześniej poinformowani. Przesiadka wiąże się ze znacznym spadkiem komfortu podróży, gdyż zamiast spokojnie przebywać w samolocie, musieliśmy biegać po lotnisku w strefie tranzytowej. Dodatkowo na przesiadkę mieliśmy zaledwie godzinę, co generowało dodatkowy stres i nerwy.
4. Nieaktualne informacje o ofercie hotelu:
Ostatnią rzeczą, która budzi nasze zastrzeżenia, są nieaktualne informacje dotyczące oferty hotelu. Wykupując opcję all inclusive, mieliśmy mieć zagwarantowane 3 posiłki w restauracji oraz dodatkowy bufet w ciągu dnia. Na miejscu okazało się, że dostępne są jedynie 3 posiłki dziennie. W rezultacie odczuwaliśmy głód między posiłkami, co znacząco wpłynęło na komfort naszego pobytu.
To nasza pierwsza tak nieprzyjemna sytuacja z biurem podróży, gdzie od samego początku pojawiały się problemy. Najgorszy nie jest tylko sam fakt tego, że się one pojawiły, ale również to jak zostaliśmy obsłużeni. Na wszystkie kontakty z Państwa biurem będąc szczerą zostaliśmy obsłużeni miło raz. Przy każdym innym połączeniu rozmowy były po prostu od niechcenia i z wyczuwalną ignorancją w naszym kierunku.

Respuesta de Travelplanet.pl
Przy jakimkolwiek kontakcie z firmą Travel Planet należy się uzbroić w czujność i cierpliwość. Niektóre koszty nie są komunikowane wprost, ceny bagaży rosną z każdym twoim oddechem, komunikacja jak z robotami - zapomnij o indywidualnym podejściu albo zdaniu wielokrotnie złożonym ze strony obsługi, dział reklamacji jest elastyczny jak stara opona, a w ciągu doby skontaktuje się z Tobą 6 różnych osób i żadna nie będzie wiedziała co się dzieje. Jestem dopiero na etapie rezerwacji a już żałuję, że wybrałam tą firmę. Mam nadzieję, ze koniec tych męczarni jest bliski, a wakacje będą udane, mimo koszmarnej procedury rezerwacyjnej i żenującej obsługi tych pośredników.
Wszystkie ceny pokazane w wyszukiwarce na stronie nieaktualne i duzo drozsze w rzeczywistości. Strata czasu

Respuesta de Travelplanet.pl
Zamówiliśmy wycieczkę, zapłaciliśmy i z racji że było to już późnym wieczorem, to biuro podróży czyli organizator odezwali się dopiero rano. Okazało się, że trzeba dopłacić 212 zł do całej kwoty, ponieważ podobno "Informujemy, że w związku z wyprzedaniem tańszej taryfy lotniczej, cena rezerwacji uległa zmianie". Okej, w regulaminie jest coś takiego, że zanim zawrą umowę to cena może się zmienić. Ale niesmak pozostał. Co śmieszniejsze, tą samą ofertę z tym samym hotelem i lotami znaleźliśmy na innej zagranicznej stronce za 300 zł taniej. Lot miał być z Krakowa. Więc nie polecam tej stronki do szukania i kupowania wakacji, lepiej kupić albo na stronce biura podróży albo znaleźć zaufane stronki, które rezerwują od razu. Nie jest to zbyt przyjemne, gdy nastawimy się na coś, zapłacimy a w zamian dostaniemy jeszcze podwyżkę cen. Lubię wiedzieć, że przy płaceniu zapłacę ostateczna kwotę i nie będę musiała dopłacać. Nie wiem czy w Polsce są takie stronki, ale w uk działają np loveholidays czy last minute.com, gdzie cena jest rzeczywista i płacisz od razu za wszystko bez obaw, że cena się zmieni.
Byłam na wakacjach zorganizowanych przez biuro Travel Planet na Teneryfie i jestem bardzo zadowolona! Wszystko przebiegło sprawnie, a wyjazd spełnił moje oczekiwania.
Kupiłam wycieczkę przez ich serwis, która ostatecznie nie odbyła się. Zamiast zwrotu pieniędzy – firma odsyła mnie do zagranicznego organizatora, twierdząc, że oni są tylko „pośrednikiem”. Płatność dokonałam w Polsce, w Travelplanet, więc to wobec nich mam roszczenia. Niestety mimo wielu prób kontaktu i wezwań, pieniędzy nie zwrócono.
Firma uchyla się od odpowiedzialności, przerzucając winę na inne podmioty, a klient zostaje bez pieniędzy i bez wakacji. Takie traktowanie konsumenta jest niezgodne z prawem i skandaliczne.
Nie polecam nikomu – jeśli coś pójdzie nie tak, zostaniecie Państwo sami ze swoim problemem.
Wszystko było super, obsługa biura na wysokiem poziomie, satysfakcja :)
TRAGEDIA Z TYM BIUREM PLATNOSC ZA WCZASY PLACONE NA CZAS I NON STOP PONAGLENIA NA EMAILA ,ZE BRAK WPLATY.OSZUSCI
Zmiana hotelu na 8 godzin przed wylotem mimo ,że rezerwacja dokonana 5 miesięcy wcześniej. Skandaliczny pośrednik który problemy przerzuca na biuro podroży które jest organizatorem a biuro informuje o tym ze sprzedawca jest Travelplanet a klient jest zupełnie nie istotny.Sprzedają oferty których nie maja a dowiadujesz się o tym 8 godz przed wczasami
"Skorzystałem" raz i już nigdy więcej nie spróbuję.
Znalazłem wycieczkę na Cypr, która na stronie Travelplanet była w pełni dostępna. Jako, że na stronie nie ma opcji dokupienia bagażu rejestrowanego i oferowane są jedynie najtańsze taryfy Ryanair i WizzAir, skontaktowałem się telefonicznie z obsługą Travelplanet by dokupić bagaż. Pani zmieniła moją ofertę o dodatkową opłatę i przesłała zamówienie emailem prosząc by jak najszybciej opłacić wycieczkę, bo zamówienie będzie aktywne bardzo krótko. Po wpłacie BLIK dostałem info SMS, że Travelplanet dopiero będzie weryfikować dostępność! I już po kilku minutach telefon, że niestety nie ma miejsc w samolocie i mogą zaoferować coś w zamian - osobna osoba zadzwoniła z ofertami, które później przesłała mailem, ale były w nich: dokładnie te same ofert, które samemu widziałem na ich stronie, połowa była w terminie przekraczającym maksymalny dzień powrotu, który komunikowałem kilka razy, a jedna oferta była nawet na dokładnie ten sam lot, na który nie było już miejsc w pierwotnym zamówieniu - oferta zrobiona totalnie na odwal bez jakichkolwiek bonusów za niedogodności. Po odmowie poprosiłem o zwrot środków. Byłem zapewniony telefonicznie, że dostanę je w sobotę (zamówienie było złożone i opłacone w piątek). Środki oczywiście nie wpłynęły w sobotę, a na ponaglenie mailem dostałem info, że zwrócą do 3 dni roboczych - w regulaminie przy takiej sytuacji nie ma sprecyzowanych dni (czy kalendarzowe, czy robocze). Kwota nie była mała (prawie 9k), co w przypadku krótkiego terminu urlopu zablokowało mi możliwość wykupienia innej wycieczki przez 4-5 dni kalendarzowe i realnie pozbawiła mnie szansy na wyjazd zagraniczny w dostępnym mi czasie urlopu. Zwrot dostałem we wtorek popołudniu.
Rozumiem, że kwestia dostępności miejsc w samolocie nie jest do końca zależna od Travelplanet ale w żaden sposób tego nie komunikują wyraźnym ostrzeżeniem przed wpłatą przy ofertach, które są w pełni dostępne na stronie przy ustawieniu konkretnych i szczegółowych danych. BOK nie sprawdza też tej dostępności po kontakcie, dopiero jedynie po wpłacie. Firma potrafi przyjąć szybką płatność na mnóstwo sposobów, jednak zwrotu nie potrafi już tymi metodami wykonać, tłumacząc się koniecznością "zaksięgowania" wpłaty.
Zdecydowanie szkoda tracić czas, nerwy i mrozić sobie środki.
Más información sobre otros tipos de reseñas.
Más información sobre el proceso de revisión de Trustpilot.